Polaryzacja strukturalna Krakowskiego Obszaru Metropolitalnego - Musiał-Malago, Monika (Structural polarization of Cracow Metropolitan Area, 2011)
We współczesnej przestrzeni społeczno-gospodarczej Polski wzrasta rola metropolii i powiązanego z nią funkcjonalnie otoczenia. Metropolie stają się ośrodkami dynamiki gospodarczej, społecznej, finansowej, naukowej, kulturalnej w skali zarówno regionalnej, jak i międzynarodowej. Celem artykułu jest przedstawienie zróżnicowania poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego gmin Krakowskiego Obszaru Metropolitalnego (KOM). Przeprowadzone badanie pozwala na wyznaczenie miejsca gminy w zbiorze wszystkich gmin KOM pod względem poziomu rozwoju. W badaniach zastosowano jedną z metod taksonomicznych, tzw. metodę standarowanych sum, polegającą na wyliczeniu syntetycznych wskaźników charakteryzujących poziom rozwoju analizowanego zjawiska. Do badań przyjęto zestaw 13 mierników z zakresu rozwoju społecznego i gospodarczego gmin za rok 2009.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 120-132
Keywords: Krakowski Obszar Metropolitalny; obszar metropolitalny; polaryzacja; rozwój społeczno-gospodarczy; Cracow Metropolitan Area; metropolitan area; polarization; socio-economic development