Partnerstwo publiczno-prywatne w regionach przygranicznych Polski, Czech i Niemiec - szanse i zagrożenia - Miszczak, Katarzyna (Public-private partnership in the border regions of Poland, the Czech Republic and Germany - opportunities and threats, 2011)
W artykule przedstawiono zwięzłą charakterystykę innowacyjnej koncepcji partnerstwa publiczno-prywatnego (PPP) w aspekcie współpracy transgranicznej Polski, Czech i Niemiec. Szczególną uwagę zwrócono na korzyści i bariery ograniczające realizację projektów partnerstwa publiczno-prywatnego w Polsce. Opisano uwarunkowania, cele, formy organizacyjno- prawne i strukturę finansowania projektów PPP. Zaprezentowano również specyfikę zachodniego pogranicza Polski.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 105-119
Keywords: partnerstwo publiczno-prywatne; public private partnership; współpraca transgraniczna; zachodnie pogranicze Polski; cross-border cooperation; western Polish border territory