Uwarunkowania funkcjonowania powiązań sieciowych w województwie dolnośląskim - Mempel-Śnieżyk, Anna (Conditions of functioning of the network relations in Lower Silesia Voivodeship, 2011)
Wraz ze zmianami zachodzącymi we współczesnej przestrzeni podkreśla się wzrost znaczenia skali lokalnej. W rozważaniach nad rozwojem lokalnym akcentuje się, jak wiele różnorodnych uwarunkowań o charakterze zarówno egzogenicznym, jak i endogenicznym decyduje o powstaniu i funkcjonowaniu powiązań sieciowych. Wskazuje się na potrzebę ścisłej współpracę podmiotów zlokalizowanych na danym terenie (przedsiębiorstwa, instytucje otoczenia biznesu, sektora B+R) w celu stworzenia powiązań sieciowych. Określone terytorium, ze swą przedmiotowo-podmiotową specyfiką gospodarki, tworzy złożony system powiązań wewnętrznych i zewnętrznych, które nabierają szczególnego znaczenia w zakresie wdrażania innowacji czy zmieniających potrzeb klientów. W artykule podjęto rozważania nad uwarunkowaniami powstawania i funkcjonowania powiązań sieciowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 85-104
Keywords: rozwój lokalny; sieci; powiązania sieciowe; local development; network; network connections