Nowe zjawiska występujące w rozwoju aktywizujących się regionów - Korenik, Stanisław (New phenomena occurring in the development of activating regions, 2011)
Regiony ekonomiczne na początku XXI wieku znalazły się w całkiem nowej sytuacji, w której stabilność staje się zjawiskiem rzadkim. Dlatego chcąc skutecznie oddziaływać na ich rozwój, należy nie tylko uświadamiać sobie możliwe czynniki i bariery tego rozwoju, ale też współczesne uwarunkowania funkcjonowania regionów. Tylko uświadomienie sobie tych uwarunkowań oraz odpowiednie dobranie czynników rozwoju jest szansą na zapewnienie oczekiwanych kierunków rozwoju.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 76-84
Keywords: region ekonomiczny; czynniki; bariery rozwoju; nowa gospodarka; economic region; factors and barriers of development; new economy