Dolnośląskie specjalne strefy ekonomiczne jako miejsce prowadzenia działalności gospodarczej w świetle ocen przedsiębiorców - wyniki badania empirycznego - Hajduga, Piotr (Special economic zones in Lower Silesia as a business place in the light of assessments of entrepreneurs - results of empirical research, 2011)
Jednym z najbardziej doniosłych skutków reform społeczno-gospodarczych podjętych w Polsce po 1989 r. była zmiana jakościowa działań prowadzonych w polityce regionalnej. Dotyczyła ona zarówno zwiększenia zakresu kompetencji poszczególnych jednostek w kreowaniu pozytywnego środowiska dla procesów związanych z rozwojem regionalnym, jak i ustanowienia całkiem nowego parytetu wzajemnych powiązań i zależności pomiędzy organami administracji centralnej, władzami regionalnymi oraz samorządem terytorialnym. Celem prezentowanego opracowania jest analiza zjawiska specjalnych stref ekonomicznych (SSE), przeprowadzona z punktu widzenia przedsiębiorców działających w dolnośląskich obszarach uprzywilejowanych: Kamiennogórskiej SSE Małej Przedsiębiorczości, Legnickiej SSE oraz Wałbrzyskiej SSE „INVEST-PARK”.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 241, s. 41-55
Keywords: specjalna strefa ekonomiczna; zasoby ludzkie w SSE; infrastruktura w SSE; korzyści i problemy funkcjonowania w SSE; przyszłość SSE; special economic zone; human resources in special economic zone; infrastructure in special economic zone; future of special economic zone