Parcelacja i zagospodarowanie bloku zabudowy pomiędzy ulicami Kiełbaśniczą, Ruską, Rzeźniczą i św. Mikołaja a zagadnienie I lokacji Wrocławia : działka, zabudowa, mieszkańcy - Krzywka, Maciej (Politechnika Wrocławska, 2012)
Powtórna analiza naukowa i synteza nieopublikowanych ratowniczych badań archeologiczno-architektonicznych, które odbyły się w bezpośrednim centrum obszaru średniowiecznego Wrocławia, jest podstawą do podjęcia kilku głównych kwestii obecnych w badaniach historycznych średniowiecznego Wrocławia i średniowiecznej parceli mieszczańskiej
Keywords: architektura średniowieczna - Wrocław; urbanistyka; parcelacja; parcela mieszczańska; kamienice; lokacje miasta