Nowy szablon z kodowaniem nieporządnym jako remedium na typowe wady algorytmu genetycznego - Przewoźniczek, Michał (Politechnika Wrocławska, 2012)
Jedną z głównych wad algorytmu genetycznego jest znaczący spadek efektywności spowodowany dużą liczbą genów kodujących rozwiązanie. Niniejsza praca przedstawia metodę bazującą na kodowaniu nieporządnym oraz generacji wzorców genów odzwierciedlających potencjalne powiązania między genami.
Keywords: algorytm ewolucyjny; algorytm genetyczny; nieporządny algorytm genetyczny; BOA; funkcje zwodnicze; wzorce genów; powiązania między genami