Znane i nieznane fakty z dziejów Pafawagu w relacji Stanisława Komorowskiego i Tadeusza Oryńskiego - Oryński, Andrzej (Known and unknown facts about the history of Pafawag according to Stanisław Komorowski and Tadeusz Oryński, 2012)
Opracowanie zawiera opis przejmowania i uruchamiania zakładów Linke-Hofmann (późniejszej Państwowej Fabryki Wagonów Pafawag we Wrocławiu) przez władze polskie po kapitulacji hitlerowskich Niemiec. Autorzy opracowania uczestniczyli w opisywanych zdarzeniach, znali więc do dziś mało znane fakty ukrywane w czasach PRL. Należą do nich m.in.:ogołocenie zakładów Linke Hofmann z maszyn i narzędzi przez wojska radzieckie po –- uprzednim usunięciu polskiej załogi, zabezpieczającej zakłady na polecenie władz państwowych, –– wysoce szkodliwa działalność zarządu miasta Wrocławia, który zmierzał do przejęcia przezmiasto zakładów Linke-Hofmann i w tym celu pertraktował na własną rękę z lokalnymwładzami radzieckimi losów tego zakładu,–– starania o uzyskanie od władz radzieckich maszyn i urządzeń, które mogłyby zrekompensowaćwywiezione przez nie wyposażenie zakładów.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2012, Nr 1 (5), s. 174-187
Keywords: dokumenty; dyrektor; grupa operacyjna; maszyny; minister; pełnomocnik; Wrocław; operational group; manager; machinery