Wpływ zarządzania wartością w przedsiębiorstwie na satysfakcję, lojalność i efektywność pracowników - Leszczyńska, Katarzyna (Influence of value management in company on satisfaction, loyalty and efficiency of workers, 2012)
Artykuł przedstawia zagadnienie wartości w przedsiębiorstwie i zarządzania nią w celu uzyskania optymalnego zadowolenia pracownika. Autorka wyjaśnia terminy i udowadnia istotę satysfakcji pracownika w organizacji dowodząc, iż implikuje ona m.in. zysk przedsiębiorstwa oraz indywidualnych osób pracujących w nim. Zysk to więc niekoniecznie finansowy dochód, lecz sukces, czyli wszystko to, co prowadzi do finansowego skutku: lojalności klienta-pracownika, zadowolenia z pracy i efektywności. Autorka przedstawia także model ukazujący zależności pomiędzy wartością, satysfakcją, efektywnością, a także lojalnością pracownika. Poruszając zagadnienie „pracownika jako klienta”, autorka przytacza argumenty przemawiające za słusznością i celowością tej teorii. Artykuł skupia się na teorii dotyczącej terminu „wartość” i jej przejawach, a także na jej ekonomicznych implikacjach.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2012, Nr 1 (5), s. 150-161
Keywords: wartość; zarządzanie przez wartość; satysfakcja pracownika; lojalność pracownika; efektywność pracownika