Zasada subsydiarności a przypisanie wydatków i podatków w federacjach - ujęcie teoretyczne - Kowalik, Paweł (The principle of subsidiarity and the allocation of expenditure and taxes in federations - a theoretical approach, 2012)
Problematyka zasady subsydiarności, którą wykorzystuje Unia Europejska, jest wciąż aktualna i szczególnie istotna dla Polski i Unii Europejskiej w przyszłości w kontekście budowania jej struktur na zasadach federalnych. W artykule przedstawiono systematyczne ujęcie zasady pomocniczości poprzez analizę mocnych i słabych stron scentralizowanego lub zdecentralizowanego rządu oraz przypisanie wydatków i funkcji podatkowych do różnych szczebli administracji publicznej w federacji. Starano się odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób zasada pomocniczości wiąże się z podziałem kompetencji odnośnie do wydatkówi podatków między poszczególne szczeble władzy w federacji. W artykule przedstawiono definicje subsydiarności, ze szczególnym uwzględnieniem tych wywodzących się z nauki o finansach i jej powiązanie z decentralizacją lub centralizacją państwa i władz publicznych oraz federalizmu fiskalnego. Następnie przedstawiono przesłanki i rozwiązania modelowe podziału kompetencji odnośnie do wydatków i podatków wynikające z zasady subsydiarności.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2012, Nr 1 (5), s. 103-115
Keywords: zasada subsydiarności; alokacja wydatków i podatków; federacja