Instytucje integracyjne regionu nordyckiego - organizacja, funkcje i inicjatywy - Kościewicz, Dawid (Integrational institutions of the Nordic region - organization, functions and initiatives, 2012)
Celem artykułu jest prezentacja instytucji integracyjnych regionu nordyckiego, szczególnie Rady Nordyckiej i Nordyckiej Rady Ministrów, ich organizacji i działalności. Obie organizacje, wspierane przez mniejsze instytucje, są ważną częścią współczesnych regionalnych międzynarodowych stosunków pomiędzy krajami nordyckimi. Artykuł prezentuje przykłady regionalnych inicjatyw w różnych wymiarach społeczno-gospodarczych. Wniosek jest taki, iż nordyckie instytucje integracyjne nie są substytutem Unii Europejskiej, ale uzupełnieniem jej polityki społecznej, regionalnej i ochrony środowiska na poziomie regionu nordyckiego.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2012, Nr 1 (5), s. 73-86
Keywords: integracja nordycka; integracja regionalna; Nordic integration; regional integration