Zmiany w polityce mieszkaniowej w Polsce - wybrane problemy - Kubów, Adam (Changes in housing policy in Poland - selected issues, 2012)
Ogromne znaczenie mieszkania dla prawidłowego funkcjonowania rodziny, społeczeństwa czy gospodarki powoduje, że współcześnie w krajach wysoko rozwiniętych polityka państwa w różnym stopniu pomaga w dostępie do tego szczególnie drogiego i ważnego dobra. W artykule zwrócono uwagę tylko na niektóre zmiany w polityce mieszkaniowej w Polsce. Szczególną rolę poświęcono programowi rządowemu „Rodzina na swoim”, gdyż wiązano z nim duże oczekiwania związane z rozwojem rynku mieszkaniowego oraz poprawą sytuacji mieszkaniowej młodych rodzin. I choć program w latach 2007–2011 spotkał sięz dużym zainteresowaniem i przyczynił się do wzrostu podaży mieszkań, to nie rozwiązał on problemu mieszkaniowego, gdyż jego odbiorcami byli głównie zamożniejsi członkowie społeczeństwa. W polityce mieszkaniowej istnieje potrzeba stworzenia takiego instrumentu, który pomoże rozwiązać problemy mieszkaniowe mniej zamożnym obywatelom. Obecnie duże nadzieje wiąże się z planowanym do uruchomienia programem mieszkań czynszowych, który zastąpi już w 2013 r. program „Rodzina na swoim”.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2012, Nr 1 (5), s. 40-53
Keywords: funkcje mieszkania; instrumenty polityki mieszkaniowej; preferencyjny kredyt mieszkaniowy; functions of housing; housing policy instruments; preferential housing loan