Flexicurity na tle założeń europejskiego i amerykańskiego modelu rynku pracy oraz polskich uwarunkowań - Bąk-Grabowska, Dominika; Piwowar-Sulej, Katarzyna (Flexicurity related to the establishment of European and American labour market models and its compatibility with Polish conditions, 2012)
W opracowaniu przybliżono założenia europejskiego modelu rynku pracy jako pochodnej europejskiego modelu społecznego (EMS). Scharakteryzowano przy tym tradycyjne sposoby osiągania celów EMS związanych z rynkiem pracy, wskazując na ich niedoskonałość. Dokonano przy tym porównań z amerykańskim modelem rynku pracy. Uznano, że idea flexicurity wiąże się w istocie z próbą kształtowania nowego modelu rynku pracy – łączącego dwa powyższe modele. Przeprowadzone rozważania dowodzą, że implementacja tego modelu na gruncie polskim wiąże się z określonymi problemami, które dotyczą w szczególności możliwości wyrównania poziomu zabezpieczenia społecznego i wypracowania spójnej polityki doskonalenia zawodowego osób funkcjonujących w ramach różnych form zatrudnienia, a także braku tradycji w zakresie dialogu społecznego.
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2012, Nr 1 (5), s. 9-22
Keywords: europejski model rynku pracy; amerykański model rynku pracy; idea flexicurity; European Labour Market Model; American Labour Market Model