Analysis of financial support from European Structural Funds for development of Lithuanian small- and medium-size business - Bajorūniene, Irena Stanislava; Christauskas, Ceslovas (Analiza wpływu finansowej pomocy pochodzącej z europejskich funduszy strukturalnych na rozwój małej i średniej przedsiębiorczości na Litwie, 2008)
Mała i średnia przedsiębiorczość (MSP) stanowi bardzo ważną część gospodarki Unii Europejskiej. Wsparcie dla małych i średnich przedsiębiorstw stanowi podstawę budowania silnej gospodarki na Litwie. Strategia rozwoju MSP jest wdrażana etapami obejmującymi okres przedakcesyjny i wejście Litwy do Unii Europejskiej. Dziesięć strategicznych programów rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw do 2004 r. i osiem do 2015 r. dotyczy następujących obszarów: zakładanie nowych średnich i małych przedsiębiorstw, działalność przedsiębiorstw, regionalny rozwój małych i średnich przedsiębiorstw, szukanie równowagi między rozwojem narodowej gospodarki a sferą socjalną, wzmacnianie kwalifikacji pracowniczych.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. Finanse Bankowość Rachunkowość (6); 2008; nr 1196, s. 9-19