Badanie indywidualizmu w ocenie sytuacji ekonomiczno-finansowej działów przetwórstwa przemysłowego - Kijek, Arkadiusz (Individualism research in the assessment of economic and financial standing of manufacturing sectors, 2012)
W artykule przedstawiono wyniki badania wpływu specyfiki działów przetwórstwa przemysłowego na ocenę ich sytuacji ekonomiczno-finansowej. W pierwszej części pracy dokonano oceny sytuacji ekonomiczno-finansowej działów przetwórstwa przemysłowego przy wykorzystaniu metod wielowymiarowej analizy statystycznej. Następnie na podstawie wartości indeksu kondycji oraz poziomu wskaźników ekonomiczno-finansowych zbudowano model panelowy. Pozwolił on na identyfikację działów odznaczających się największym wpływem czynników indywidualnych na ocenę kondycji branż. Otrzymane wyniki potwierdziły, że ocena sytuacji ekonomiczno-finansowej działów przetwórstwa przemysłowego powinna uwzględniać specyfikę funkcjonowania sektorów
Ekonometria = Econometrics, 2012, Nr 3 (37), s. 112-122
Keywords: działy przetwórstwa przemysłowego; indeks kondycji; modele panelowe; efekty indywidualne; manufacturing sector; condition index; panel models; individual effects