Pomiar postępów województw w kierunku zrównoważonego rozwoju w zakresie zdrowia publicznego - Bal-Domańska, Beata; Wilk, Justyna; Bartniczak, Bartosz (Measurement of progress in regions towards sustainable development in public health, 2012)
W artykule przedstawiono wyniki oceny sytuacji województw Polski w zakresie zdrowia publicznego w kontekście celów zrównoważonego rozwoju (ZR). Analiza skupiała się na ocenie postępów województw w czasie w kierunku wyznaczonym przez cele ZR. Wnioski sformułowano na podstawie wyników porządkowania liniowego z wykorzystaniem syntetycznych miar rozwoju i wspólnego wzorca rozwoju. Podejście to umożliwia porównanie odległości obiektów względem wzorca i ich zmian w ujęciu dynamicznym, w tym przypadku w 2010 r. względem sytuacji odnotowanej w 2005 r. Dodatkowo wskazano lokaty województw oraz międzywojewódzkie zróżnicowanie. Z przedstawionej analizy wynika, że większość województw dokonała pewnego postępu w zakresie zdrowia publicznego. Najistotniejsze zmiany dotyczyły województw Polski północnej, niektórych z województw wschodnich oraz województwa śląskiego
Ekonometria = Econometrics, 2012, Nr 3 (37), s. 83-92
Keywords: porządkowanie liniowe ze wspólnym wzorcem rozwoju; zrównoważony rozwój; linear ordering with a common development pattern; sustainable development; public health