Analiza wybranych aspektów zjawisk ageizmu w Europie z wykorzystaniem wykresów typu biplot - Grześkowiak, Alicja (Analysis of chosen aspects of the ageism phenomenon in Europe with application of biplots, 2012)
W pracy podjęto problematykę dyskryminacji ze względu na wiek. Celem pracy było porównanie postaw obywateli różnych krajów wobec osób powyżej siedemdziesiątego roku życia na podstawie danych Europejskiego Sondażu Społecznego 2008. Przeprowadzo¬no analizę czynników określających pozycję społeczną ludzi starszych oraz zbadano cechy i sposób traktowania grupy wieku 70+. W celu wykrycia prawidłowości złożonych zjawisk zastosowano analizę głównych składowych, zwracając uwagę na możliwość wizualizacji re¬zultatów i przeprowadzono interpretację na podstawie otrzymanych biplotów. Zastosowane techniki analityczne pozwoliły na wskazanie odmiennego podejścia do osób z najstarszej gru¬py wieku w krajach o różnych systemach społecznych
Ekonometria = Econometrics, 2012, Nr 3 (37), s. 70-82
Keywords: ageizm; principal components analysis; biplot; analiza głównych składowych