Próba zastosowania modelu Mincera do oceny wpływu wyższego wykształcenia na poziom wynagrodzeń - Dziechciarz-Duda, Marta; Król, Anna (An application of mincer model in the analysis of higher education influence on the wages' level, 2012)
Rozwój edukacji jest jednym z priorytetów polityki Unii Europejskiej od początków jej istnienia. W ciągu ostatnich 15 lat szczególny nacisk kładziony jest na modernizację szkolnictwa wyższego, które postrzegane jest jako kluczowe dla rozwoju Unii Europejskiej. Postulowane reformy wymagają zmian w obszarze zarządzania, jak również finansowania uczelni, a szczególnie odejścia od scentralizowanego finansowania zorientowanego na zasoby w kierunku zdecentralizowanego finansowania zorientowanego na wyniki. Transformacja ta powoduje konieczność mierzenia efektywności i skuteczności szkolnictwa wyższego w różnych jego aspektach. Artykuł koncentruje się na badaniu możliwości zastosowania modelu J. Mincera do mierzenia wpływu wyższego wykształcenia na poziom wynagrodzeń i wyznaczania tzw. prywatnej stopy zwrotu z inwestycji w edukację
Ekonometria = Econometrics, 2012, Nr 3 (37), s. 56-69
Keywords: model Mincera; prywatna stopa zwrotu z inwestycji w edukację; błąd doboru próby; korekta Heckmana; private rate of return to education; sample selection bias