Polska i polskość w nauczaniu polskiego - Łempicki, Zygmunt (1886-1943) (nakł. Krakowskiej Spółki Wydawniczej, 1930)
Odczyt wygłoszony na inauguracyjnem posiedzeniu II-go Ogólnopolskiego Zjazdu Polonistów w auli Uniwersytetu Jagiellońskiego dn. 6 czerwca 1930
Odbitka: Przegląd Współczesny, nr 99
Keywords: język polski - nauczanie; wychowanie patriotyczne - Polska - 1918-1939 r.