Zagospodarowanie przestrzeni Placu Społecznego we Wrocławiu w opracowaniach architektonicznych, planistycznych i konkursowych - Natusiewicz, Marek (Politechnika Wrocławska, 2012)
Przedmiotem badań jest obszar położony między starym miastem a nowym Wrocławiem, od 1945 roku zwany placem Społecznym. Do 1945 roku obszar ten stanowił zwarty kompleks zabudowy XIX-wiecznej w całości zniszczonej pod koniec II wojny światowej
Keywords: Wrocław - architektura; przestrzeń miejska - zagospodarowanie; place miejskie - zagospodarowanie; konkursy architektoniczne; plac Społeczny (Wrocław); Festung Breslau; Akademia Sztuk Pięknych (Wrocław); Oława (rzeka); Urząd Wojewódzki (Wrocław); Muzeum Narodowe (Wrocław); Bastion Ceglarski (Wrocław); Panorama Racławicka; park Słowackiego (Wrocław); fosa miejska - Wrocław; kościół p.w. św. Maurycego (Wrocław)