Ekonomia i finanse - Gasz, Małgorzata. Redaktor; Koza, Andrzej. Redaktor; Politaj, Adriana. Redaktor (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
[Niniejszy zeszyt zawiera dwanaście artykułów naukowych autorstwa studentów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, filii w Jeleniej Górze. Przedmiotem badań studentów są, m.in. kondycja ekonomiczna przedsiębiorstw i ich decyzje inwestycyjne w kontekście niestabilnych warunków makroekonomicznych, źródła finansowania działalności przedsiębiorstw, tendencje i prognozy na rynku pracy w branży IT, zarobki Polaków w świetle zmiany siły nabywczej wynagrodzeń, znaczenie płac i zysków w kształtowaniu inflacji, uwarunkowania, postawy i decyzje finansowe pokolenia Z, sytuacja finansowa sektora przedsiębiorstw niefinansowych w Polsce w okresie pandemii COVID-19, rola premier gier komputerowych w kontekście zmiany cen akcji polskich spółek gamingowych czy wpływ internetu rzeczy na usługi społeczne. Prezentowane prace stanowią efekt badań naukowych przeprowadzonych przez autorów w warunkach dynamicznie zmieniającego się otoczenia społeczno-gospodarczego.] z zapowiedzi.
s. 123
Keywords: rynek usług transportowych; struktura kapitałowa; pandemia COVID-19; koniunktura gospodarcza; rynek pracy