Ekonomiczne, zarządcze i społeczno-kulturowe wymiary relacji polsko-czeskich - Drelich-Skulska, Bogusława. Redakcja; Sobocińska, Magdalena. Redakcja (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
Monografię przygotował zespół Autorów reprezentujących dziewięć polskich i czeskich uniwersytetów, których łączy podejmowanie badań dotyczących problematyki polsko-czeskich relacji z uwzględnieniem wielu punktów widzenia i kontekstów, a w tym ekonomicznego, finansowego, zarządczego i społeczno-kulturowego. Autorzy tekstów podejmują dyskusję nad rolą dyplomacji kulturalnej Polski i Czech, funkcjonowaniem szkolnictwa wyższego w Polsce i w Czechach, polityką pomocy publicznej tych krajów. Monografia obejmuje również problematykę dotyczącą warunków życia na polsko-czeskim pograniczu i współpracy transgranicznej. Opracowania składające się na monografię odzwierciedlają różnorodność problemów badawczych związanych ze współpracą pomiędzy polskimi i czeskimi podmiotami rynku oraz wskazują na wielość czynników stymulujących i utrudniających pogłębianie relacji polsko-czeskich w wymiarze gospodarczym, kulturalnym czy naukowym. W pracy omówiono m.in. takie zagadnienia, jak: uwarunkowania i formy dyplomacji kulturalnej Polski i Czech w kontekście przechodzenia od dyplomacji tradycyjnej do dyplomacji publicznej, efektywność szkolnictwa wyższego w Polsce i w Czechach – analiza porównawcza na tle krajów Europy Środkowo-Wschodniej, kierunki polityki pomocy publicznej Polski i Czech na tle innych państw Europy Środkowej i Wschodniej po akcesji do Unii Europejskiej, Warunki życia na polsko-czeskim pograniczu. Przykład Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa, Wpływ polskiego i czeskiego handlu zagranicznego na rzeczywistą otwartą emisję CO2 w latach 2000-2020 w kontekście polityki energetycznej UE. Ze strony Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu wyniki prowadzonych badań przedstawili: Agnieszka Bem, Bogusława Drelich-Skulska, Piotr Gryszel, Piotr Luty, Paweł Prędkiewicz, Magdalena Sobocińska.
s. 331
Keywords: relacje polsko-czeskie; dyplomacja kulturalna Polski i Czech; współpraca transgraniczna; warunki życia; integracja mieszkańców pogranicza