Cena transferowa usługi wsparcia w zakresie zarządzania w grupie kapitałowej - ujęcie teoretyczne i praktyczne - Menet, Grzegorz (Transfer price for management support service in the capital group, 2012)
Wielonarodowe grupy kapitałowe realizując wewnątrzgrupowe funkcje zarządzania, dostarczają podmiotom tworzącym grupę kapitałową szerokiego zakresu usług administracyjnych, finansowych i handlowych. Pierwsza część artykułu obejmuje teoretyczne aspekty ustalania cen transferowych za świadczone usługi wewnątrzgrupowe z uwzględnieniem tematyki podatkowej. W drugiej części przedstawiono przykładową analizę funkcjonalna transakcji usług wsparcia w zakresie zarządzania świadczonych w ramach grupy kapitałowej
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2012, Nr 2 (11), s. 106-116
Keywords: cena transferowa; usługi wewnątrzgrupowe; zarządzanie grupą kapitałową; transfer price; intra company services; capital group management