Istota i kluczowe obszary społecznej odpowiedzialności i przedsiębiorstwa - Leszczyński, Piotr (The essence and key areas of corporate social responsibility, 2012)
Artykuł ukazuje zagadnienie społecznej odpowiedzialności biznesu poprzez studium literaturowe nad tym pojęciem, główną wagę przykładając do kluczowych aspektów koncepcji CSR w pryzmacie organizacji finansowej. Autor dokonuje próby syntezy kluczowych w jego opinii pojęć idei odpowiedzialnego biznesu, których obserwacja, identyfikacja i usprawnienie na poziomie organizacji pozwoli przedsiębiorstwu właściwie funkcjonować, zgodnie z ideą CSR. Próba syntezy może posłużyć przedsiębiorstwu do przygotowania koncepcji wdrożenia społecznej odpowiedzialności bądź do określenia, które obszary w firmie wymagają w tym ujęciu dopracowania
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2012, Nr 2 (11), s. 94-105
Keywords: CSR; corporate social responsibility; społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstwa; społeczna odpowiedzialność biznesu; interesariusz; buisness social responsibility; stakeholder