Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych jako podmiot udzielający pomocy publicznej - Bartniczak, Bartosz (The State Fund For Disabled Persons rehabilitation as an institution granting state aid, 2012)
Pomoc publiczna może być udzielana przez wiele różnych podmiotów. W Polsce jednym z najważniejszych z nich jest Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (PFRON). Udziela on w głównej mierze wsparcia – w formie refundacji kosztów – pracodawcom zatrudniającym osoby niepełnosprawne. Pomoc na wsparcie zatrudnienia osób niepełnosprawnych zaliczana jest do horyzontalnych kategorii pomocy publicznej, czyli takich, które powinny być preferowane przy jej przyznawaniu. Artykuł prezentuje wszechstronną analizę wsparcia udzielonego w latach 2005-2009. Przedstawia obraz statystycznego beneficjenta wsparcia oraz wskazuje dalsze kierunki funkcjonowania PFRON jako podmiotu udzielającego pomocy publicznej
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2012, Nr 2 (11), s. 11-21
Keywords: pomoc publiczna; Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych; state aid; The State Fund For Disabled Persons Rehabilitation