Wpływ wiedzy zdobytej w szkole podstawowej na późniejszy przyrost wiedzy w liceum - Ejsmont, Wiktor (Impact of knowledge acquired in elementary school on the subsequent increase of knowledge in high school, 2012)
W artykule autor próbuje porównać efektywności nauczania w szkole średniej w zależności od rożnego typu liczenia edukacyjnej wartości dodanej. W tym celu autor używa model do danych panelowych zaproponowany przez M. Aitkina i N. Longforda w 1986 r. W części empirycznej porównuje wyniki otrzymane za pomocą różnych metod. Na tej podstawie zostają wyciągnięte wnioski
Ekonometria = Econometrics, 2012, Nr 2 (36), s. 27-39
Keywords: efektywność nauczania; szkoła podstawowa; analiza danych panelowych; school effectiveness; elementary school; analysis of panel data