Uogólniony model Holta na przykładzie prognozowania liczby pasażerów w transporcie lotniczym w Polsce - Szostek, Roman (Generalized Holt's model exemplified by the forecast on the number of air travellers in Poland, 2012)
W pracy zostały przedstawione zaproponowane przez autora modyfikacje metody Holta. Po pierwsze, przyjęto, że wartości parametrów występujących w modelu Holta nie muszą być ograniczone, tak jak to się powszechnie przyjmuje, do przedziału [0, 1]. Po drugie, został zaproponowany precyzyjniejszy sposób prognozowania wartości szeregu dla bardziej odległych chwil czasu. Celem opracowania jest zaproponowanie modyfikacji modelu Holta, która pozwoli na uzyskiwanie lepszych prognoz. Artykuł prezentuje ideę oraz efekty proponowanej modyfikacji na przykładzie danych dotyczących liczby pasażerów w transporcie lotniczym w Polsce
Ekonometria = Econometrics, 2012, Nr 2 (36), s. 16-26
Keywords: metoda Holta; optymalizacja; prognozowanie