Grupowanie stresorów społeczno-ekonomicznych z wykorzystaniem analizy skupień - Zięba, Anna (Grouping of social-economic stressors with cluster analysis, 2012)
W artykule przedstawiono zastosowanie dwuparametrowego modelu logistycznego do analizy stresorów społecznych. Model ten może być wykorzystany do określania względnej siły oddziaływania stresorów na poszczególnych respondentów. Jednocześnie zaproponowano metodę pozwalającą wspomagać proces grupowania stresorów z wykorzystaniem analizy skupień. Dzięki tej metodzie możliwe jest znalezienie optymalnego sposobu grupowania stresorów, dzięki któremu wyodrębnione zostają pewne podgrupy, w których stresory charakteryzują się podobną siłą oddziaływania na respondentów
Ekonometria = Econometrics, 2012, Nr 2 (36), s. 9-15
Keywords: analiza skupień; stresory; dwuparametrowy model logistyczny; cluster analysis; stressors; two-parametric logistic model