Procesy konwergencji i dywergencji w Europie : Monografia jubileuszowa dedykowana Profesorowi Janowi Borowcowi - Pancer-Cybulska, Ewa. Redakcja; Baran, Bernardeta. Redakcja; Szostak, Ewa. Redakcja (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022)
[Monografia powstała dzięki współpracy naukowców i badaczy z kilku ośrodków naukowych w Polsce. W książce zawarto kompleksowe rozpoznanie wybranych wymiarów i uwarunkowań procesów konwergencji i dywergencji ze szczególnym uwzględnieniem Europy, Unii Europejskiej i Polski. W monografii omówiono takie zagadnienia, jak: kształtowanie rozwoju społeczno-ekonomicznego ze szczególnym uwzględnieniem polityki regionalnej, spójność państw i regionów Unii Europejskiej wobec współczesnych wyzwań, funkcje samorządu regionalnego a problem niwelowania dysproporcji w poziomie rozwoju regionów, konwergencja realna typu sigma w strefie euro, Macroeconomic Imbalance Procedure jako system wczesnego ostrzegania w Unii Europejskiej, konwergencja cykli w Unii Europejskiej a COVID-19, zmiana technologiczna na rynku pracy jako „konwergencja” w kierunku struktury zadań państw wysoko rozwiniętych, kompetencje cyfrowe i polityka państwa na przykładzie Polski, proces konwergencji w zakresie emisyjności i odnawialnych źródeł energii w Unii Europejskiej.] nota autora.
s. 190
Keywords: konwergencja; dywergencja; konwergencja typu sigma; Unia Europejska; polityka regionalna; rozwój społeczno-ekonomiczny; kryzys gospodarczy; macroeconomic imbalance procedure; COVID-19; zmiana technologiczna; rynek pracy; emisyjność; odnawialne źródła energii; bilans energetyczny; dekarbonizacja