Identyfikacja parametrów modeli nawierzchni drogowych na podstawie impulsowych testów dynamicznych - Krawczyk, Bartłomiej (Identyfication of parameters for road pavement models derived from dynamic impulse tests, 2012)
Wykorzystując metodę transformacji przemieszczeń pionowych konstrukcji nawierzchni uzyskanych w teście dynamicznym na ich statyczny odpowiednik zidentyfikowano współczynniki korekcyjne sprowadzajce czaszę uzyskaną w teście dynamicznym do modelu statycznego, w zależności od rodzaju i grubości nawierzchni, wartości obciążenia i temperatury badania. Opracowano algorytm identyfikacji parametrów modelu nawierzchni z wykorzystaniem współczynników korekcyjnych czaszy przemieszczeń. Czaszę statyczną - transformowaną z dynamicznej skonfrontowano w pomiarach porównawczych z czaszą statyczną - bezpośrednio pomierzoną, uzyskując bardzo dobrą zgodność.
Keywords: parametry modelu nawierzchni; obciążenia dynamiczne; pomiary ugięć; ugięciomierz FWO; współczynniki korekcyjne; czasza przemieszczeń