Ekonomia - wybrane problemy - Gasz, Małgorzata. Redaktor; Politaj, Adriana. Redaktor (Debiuty Studenckie. Ekonomia - wybrane problemy, 2022)
[Publikacja stanowi przekrojowe i wielopłaszczyznowe opracowanie wpisujące się w toczącą się dyskusję na temat współczesnych zagadnień ekonomicznych. Jest ono ciekawym źródłem wiedzy pozwalającym na nowe spojrzenie na otaczającą nas rzeczywistość społeczno-gospodarczą. Zakres rozważań podjętych w opracowaniu obejmuje głównie problematykę współczesnego rynku pracy oraz funkcjonowania podmiotów szeroko rozumianej ekonomii społecznej. Czytelnik odnajdzie w książce omówienie między innymi takich zagadnień, jak: kolory energii w Europie i na świecie, rola i charakter przedsiębiorstw społecznych w Polsce na przykładzie organizacji non profit, technologie, innowacje oraz infrastruktura informacyjna jako elementy budowy Gospodarki Opartej na Wiedzy, wpływ COVID-19 na funkcjonowanie przedsiębiorstw społecznych w Polsce, szara strefa rynku pracy w Polsce, sytuacja osób z niepełnosprawnością na polskim rynku pracy w ostatniej dekadzie, działalność badawczo-rozwojowa szkolnictwa wyższego w Polsce na tle Unii Europejskiej, zatrudnienie osób z niepełnosprawnością w zakładach pracy chronionej w Polsce, poziom cyfryzacji przedsiębiorstw w Polsce, zmiana form zatrudnienia jako efekt wzrostu liczby aktywnych innowacyjnie przedsiębiorstw, inflacja w Polsce w latach 2010-2021, populacja NEET w Polsce. Publikacja skierowana jest przede wszystkim do studentów zainteresowanych omawianymi zjawiskami i do praktyków pragnących pogłębić swoją wiedzę.](zapowiedź wydawnicza)
Ekonomia - wybrane problemy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 137
Keywords: przedsiębiorstwa społeczne; zielona energia; osoby z niepełnosprawnością; populacja NEET; cyfryzacja; COVID-19; szara strefa; rynek pracy; gospodarka oparta na wiedzy; szkolnictwo wyższe; formy zatrudnienia; inflacja; innowacyjność; Unia Europejska