The financial convergence of Warsaw and New York stock exchange in information revolution era - Ćwikliński, Krzysztof (Finansowa konwergencja Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie i Giełdy Papierów Wartościowych w Nowym Jorku w erze informacyjnej rewolucji, 2008)
Rynki kapitałowe mają ogromne znaczenie zarówno dla firm, które pozyskują na nich środki finansowe, jak i dla państw, których system polityczno-ekonomiczny oparty jest na dominującej roli własności prywatnej oraz na regułach wolnorynkowych. Era rewolucji informacyjnej zapoczątkowana w połowie XX w. stworzyła nowe narzędzia, które oddziałują na światową ekonomię w sposób pośredni i bezpośredni. W artykule autor udowadnia, iż rozwój społeczeństwa informacyjnego spowodował zmiany w funkcjonowaniu rynków finansowych, które z punktu widzenia inwestora mogą mieć charakter zarówno pozytywny, jak i negatywny. Podstawowe pytania stawiane w tekście dotyczą problemów związanych z konwergencją lokalnych rynków kapitałowych (tego, czy w ogóle ona istnieje). (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2008, Nr 23, s. 181-189