Rola i znaczenie rachunkowości w procesie restrukturyzacji przedsiębiorstwa - Czerny, Janusz (The role and meaning of accountancy in the process of the enterprise restructuring, 2008)
Aby osiągnąć lub utrzymać konkurencyjną pozycję, przedsiębiorstwa muszą przewidywać oraz reagować na procesy zachodzące w otoczeniu. W związku z tym przeobrażenia w organizacji występują dzisiaj coraz częściej i mają coraz większy zasięg. W artykule omówiono istotę i przyczyny restrukturyzacji oraz jej rodzaje. Szczegółowo opisano również procedurę restrukturyzacji przedsiębiorstwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2008, Nr 14, s. 80-89