FMEA funkcji personalnej - controllingowy instrument diagnozy potencjalnych zagrożeń w obszarze zarządzania personelem - Bieńkowska, Agnieszka; Zabłocka-Kluczka, Anna (FMEA of personnel function - the controlling tool for diagnosis of potential threats in the scope of personnel management, 2008)
W artykule przedstawiono istotę controllingu jako instrumentu wspomagającego realizację funkcji personalnej w przedsiębiorstwie. Omówiono metodę FMEA (failure mode and effect analysis), czyli analizę przyczyn i skutków wad wyrobu lub procesu produkcji. Zaprezentowano identyfikację obszarów zadaniowych funkcji personalnej oraz etapy postępowania w metodzie FMEA.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2008, Nr 14, s. 32-42