Analiza natężenia umieralności ludności w wybranych państwach europejskich w latach 2014-2023 - Gałązka, Andrzej (Analysis of population mortality rates in selected European countries in the decade 2014-2023, 2025)
W opracowaniu przedstawiono zróżnicowania natężenia umieralności ludności w dziesięcioleciu 2014-2023 w ujęciu rocznym oraz dodatkowo w dwutygodniowych okresach obserwacji w wybranych państwach europejskich. W analizie uwzględniono podziały na ludność ogółem oraz dziewiętnaście pięcioletnich grup wiekowych. Największe międzypaństwowe różnice w natężeniu umieralności ludności w badanym dziesięcioleciu wystąpiły w grupach ogólnie ujmowanego wieku produkcyjnego (począwszy od grupy 25-29 lat, a skończywszy na grupie 60-64 lata) oraz w grupach „młodszej” części wieku poprodukcyjnego (od grupy 65-69 lat, aż po grupę 75-79 lat). W całym badanym okresie najwyższe natężenie umieralności odnotowano w państwach „postsocjalistycznych” (Bułgaria, Łotwa, Chorwacja, Litwa, Rumunia). Lepsza sytuacja występowała w grupie państw „pośrednich” (Grecja, Niemcy, Estonia, Polska, Portugalia, Włochy, Finlandia, Czechy, Słowenia i Słowacja). Pozostałe spośród obserwowanych państw europejskich wykazywały zdecydowanie niższe natężenie zgonów w całym badanym okresie, w tym pandemii COVID-19 (Irlandia, Islandia, Norwegia, Szwajcaria, Szwecja, Hiszpania, Francja, Holandia, Belgia, Austria, Dania).
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2025, Nr 23 (29), s. 24-43
Keywords: Europa; państwa UE; ludność ogółem; pięcioletnie grupy wieku ludności; natężenie umieralności; nadmiarowe zgony; pandemia COVID-19; zróżnicowania; Europe; EU countries; total population; 5-year age groups of the population; mortality; excess deaths; COVID-19 pandemic; differentiation