Bezpieczeństwo pracy w zmieniającym się przedsiębiorstwie - Cierniak-Emerych, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2025)
Monografia podejmuje aktualny i istotny temat związany z bezpieczeństwem pracy rozpatrywanym w warunkach funkcjonowania przedsiębiorstw naznaczonych zmiennością, a przy tym niepewnością otoczenia. Przynależność do wspólnoty, jaką jest przedsiębiorstwo, wiąże się m.in. z budowaniem poczucia bezpieczeństwa jej członków w środowisku pracy. Za szczególnie ważne aspekty wskazanego bezpieczeństwa określanego jako bezpieczeństwo pracy należy uznać bezpieczeństwo zatrudnienia oraz bezpieczeństwo warunków pracy. Przyjęty w monografii wzgląd badawczy ukierunkowano w dużej mierze na budowanie wzrostu świadomości pracodawców w zakresie potrzeby nadawania określonej rangi zagadnieniu interesów pracobiorców dotyczących bezpieczeństwa pracy. Głównym założeniem stało się zatem to, że bezpieczeństwo pracy należy rozpatrywać jako ważny interes pracobiorców, którego respektowanie powinno sprzyjać osiąganiu pożądanych efektów społecznych oraz biznesowych przedsiębiorstwa. Jednocześnie w sposób szczególny rozważania w monografii ukierunkowane zostały na kontekst kształtowania bezpieczeństwa pracy w nawiązaniu do zmian organizacyjnych, a zwłaszcza technologicznych kładąc nacisk na przemiany związane z różnicowaniem sposobów oraz miejsca świadczenia pracy, w tym z pracą zdalną. Publikacja jest skierowana zarówno do kadry zarządzającej (menedżerów, liderów zespołów, specjalistów HR itd.), jak i studentów wszystkich poziomów studiów, którzy przygotowują się do pełnienia różnych funkcji, w tym funkcji menedżerskich w dynamicznie zmieniającym się realiach świadczenia pracy. [nota autora]
s. 126
Publikacja dostępna wyłącznie na terenie kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Cytuj jako: Cierniak-Emerych, A. (2025). Bezpieczeństwo pracy w zmieniającym się przedsiębiorstwie. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Nota copyright obowiązuje do 30 czerwca 2026 r. Od 1 lipca 2026 r. publikacja dostępna na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0).
Keywords: bezpieczeństwo pracy; bezpieczeństwo zatrudnienia; bezpieczeństwo warunków pracy; interesy pracowników; elementy warunków pracy; praca zdalna; formy zatrudnienia; zarządzanie zasobami ludzkimi