Imigranci na Dolnym Śląsku i we Wrocławiu na podstawie wybranych danych administracyjnych - Miściorak, Albert; Majchrzak, Marta; Kubacki, Tymon (Immigrants in Lower Silesia and Wrocław Based on Selected Administrative Data, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie zarysu zróżnicowania społeczności imigrantów na Dolnym Śląsku i we Wrocławiu na podstawie wybranych danych administracyjnych. Choć na ich podstawie nie jest możliwe dokładne oszacowanie liczby imigrantów i imigrantek, to dane te dostarczają cennych informacji na temat zróżnicowania społeczności imigranckiej, m.in. ze względu na obywatelstwo, narodowość, płeć czy wiek. Dane zostały pozyskane m.in. z ogólnodostępnych baz administracji rządowej oraz baz instytucji samorządowych prowadzonych w ramach ich kompetencji. Zebrane dane mogą być przydatne dla różnych instytucji i organizacji pozarządowych zajmujących się tematyką migracyjną oraz działaniami o charakterze integracyjnym i międzykulturowym.
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2025, Nr 23 (29), s. 14-23
Keywords: dane migracyjne; różnorodność społeczna; miasta; region; międzykulturowość; migracja; migration data; social diversity; cities; interculturalism; migration