Akredytacja jako narzędzie oceny potencjału polskich Ośrodków Innowacji. Analiza krajowych i regionalnych doświadczeń - Rudawska, Joanna (Accreditation as a Tool for Assessing the Potential of Polish Innovation Centres. Analysis of National and Regional Experiences, 2025)
Cel: Celem artykułu jest przedstawienie podejścia do definiowania Ośrodków Innowacji (OI) oraz identyfikacja zasobów i kompetencji niezbędnych do świadczenia usług proinnowacyjnych. Analiza obejmuje także określenie warunków, które muszą zostać spełnione, aby OI mogły uzyskać status jednostki akredytowanej. Metodyka: W opracowaniu zastosowano metodę desk research, obejmującą analizę dokumentów strategicznych oraz regulacji prawnych. Uzasadniono wybór metody badawczej ze względu na charakter badanego zjawiska i dostępność danych wtórnych. Badaniu poddano również dokumentację konkursów dotyczących akredytacji OI na poziomie krajowym i regionalnym, a także raporty i oferty instytucji starających się o wsparcie w ramach programów operacyjnych. Wyniki: Analiza wykazała znaczące różnice pomiędzy systemem akredytacji krajowej a systemami regionalnymi, zarówno w zakresie kryteriów formalnych, jak i merytorycznych. Wspólnymi elementami są wymogi dotyczące doświadczenia w świadczeniu usług dla MŚP oraz zasobów ludzkich. Z kolei różnice zidentyfikowano w podejściu do certyfikacji, infrastruktury B+R i orientacji na klienta. Implikacje i rekomendacje: Wyniki wskazują na konieczność ujednolicenia kryteriów akredytacji oraz lepszego dopasowania wymagań do potencjału OI w różnych regionach. Rekomenduje się wzmocnienie elementów związanych z jakością usług i współpracą z sektorem B+R, a także uproszczenie procedur na poziomie krajowym. Oryginalność/wartość: Opracowanie wnosi wartość poprzez porównanie podejść do akredytacji OI w Polsce na różnych szczeblach zarządzania oraz identyfikację obszarów wymagających uspójnienia. Stanowi tym samym źródło wiedzy dla instytucji odpowiedzialnych za politykę innowacyjną, a także samych OI w procesie doskonalenia jakości usług.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2025; vol. 69, nr 4, s. 109-118
Keywords: ośrodek innowacji; akredytacja; ekosystem innowacji; usługi proinnowacyjne; innovation centre; accreditation; innovation ecosystem; pro-innovation services