Rynek funduszy inwestycyjnych zamkniętych w Polsce - Trzebiński, Artur A. (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2025)
Monografia stanowi kompleksowe opracowanie poświęcone ewolucji, uwarunkowaniom oraz perspektywom rozwoju rynku funduszy inwestycyjnych zamkniętych w Polsce. Autor przedstawił przemiany regulacyjne i instytucjonalne, które kształtowały sektor od lat dziewięćdziesiątych, ukazując ich wpływ na strategie inwestycyjne, strukturę rynku oraz rolę poszczególnych uczestników. Ważnym elementem książki jest analiza obecnych trendów, w tym zmian w sposobie pobierania wynagrodzeń za zarządzanie, przesunięcia strategii inwestycyjnych w kierunku bardziej oportunistycznych oraz wpływu otoczenia makroekonomicznego na działalność TFI. Autor przedstawił również możliwe scenariusze przyszłego rozwoju rynku, zwracając uwagę na potencjał regulacyjnego ożywienia, specjalizacji funduszy oraz rosnącego znaczenia inwestycji tematycznych, takich jak projekty ESG czy przedsięwzięcia infrastrukturalne. Monografia adresowana jest do badaczy rynku finansowego, praktyków zarządzania aktywami, regulatorów, studentów kierunków ekonomicznych oraz wszystkich osób zainteresowanych konstrukcją i funkcjonowaniem funduszy zamkniętych w Polsce. Dzięki połączeniu analizy historycznej, przeglądu regulacji i oceny współczesnych wyzwań publikacja stanowi wartościowy i aktualny wkład w dyskusję nad rolą funduszy inwestycyjnych w gospodarce. [nota autora]
s. 125
Publikacja dostępna wyłącznie na terenie kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Nota copyright obowiązuje do 30 czerwca 2026 r. Od 1 lipca 2026 r. publikacja dostępna na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0).
Cytuj jako: Trzebiński, A. A. (2025). Rynek funduszy inwestycyjnych zamkniętych w Polsce. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: fundusz zamknięty; fizy; fizan; fundusz inwestycyjny zamknięty; TFI; fundusz inwestycyjny