Ekologiczne efekty zewnętrzne funkcjonowania lądowych elektrowni wiatrowych w Polsce - Graczyk, Alicja Małgorzata (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2025)
[Celem niniejszej monografii jest przedstawienie szerokiego kontekstu zjawiska efektów zewnętrznych. Po pierwsze, zdefiniowanie ich w teorii ekonomii środowiska i zasobów naturalnych, po drugie, określenie technologicznych warunków funkcjonowania elektrowni wiatrowych wpływających na powstanie efektów zewnętrznych, po trzecie, identyfikacja występujących efektów zewnętrznych w trakcie fazy budowy, eksploatacji i likwidacji wiatraków i finalnie – ukazanie odbioru społecznego parków wiatrowych, czyli opinii i odczuć społeczności lokalnej. Zakres monografii ma zatem szeroki kontekst i wymiar interdyscyplinarny – obok pojęć ekonomicznych i identyfikacji warunków gospodarowania pokazane są aspekty ekologiczne, technologiczne czy wreszcie społeczne. Książka adresowana jest do ekonomistów zajmujących się gospodarowaniem środowiskiem i energią, badaczy ekonomii rozwoju zrównoważonego, ekonomii behawioralnej, ekonomii ekologicznej oraz do studentów studiów pierwszego i drugiego stopnia kierunków ekonomicznych w zakresie specjalności związanych z energetyką, ochroną środowiska, planowaniem przestrzennym czy administracją publiczną. Może stać się interesującą lekturą również dla jednostek samorządu terytorialnego, władz lokalnych, decydentów, inwestorów, mieszkańców terenów o korzystnych warunkach wiatrowych i uczestników rynku sektora energetyki wiatrowej. Słowa kluczowe: energetyka wiatrowa, elektrownie wiatrowe, ekologiczne efekty zewnętrzne, koszty zewnętrzne, dobra środowiskowe, odnawialne źródła energii, odbiór efektów zewnętrznych, wpływ na środowisko przyrodnicze Celem niniejszej monografii jest przedstawienie szerokiego kontekstu zjawiska efektów zewnętrznych. Po pierwsze, zdefiniowanie ich w teorii ekonomii środowiska i zasobów naturalnych, po drugie, określenie technologicznych warunków funkcjonowania elektrowni wiatrowych wpływających na powstanie efektów zewnętrznych, po trzecie, identyfikacja występujących efektów zewnętrznych w trakcie fazy budowy, eksploatacji i likwidacji wiatraków i finalnie – ukazanie odbioru społecznego parków wiatrowych, czyli opinii i odczuć społeczności lokalnej. Zakres monografii ma zatem szeroki kontekst i wymiar interdyscyplinarny – obok pojęć ekonomicznych i identyfikacji warunków gospodarowania pokazane są aspekty ekologiczne, technologiczne czy wreszcie społeczne. Książka adresowana jest do ekonomistów zajmujących się gospodarowaniem środowiskiem i energią, badaczy ekonomii rozwoju zrównoważonego, ekonomii behawioralnej, ekonomii ekologicznej oraz do studentów studiów pierwszego i drugiego stopnia kierunków ekonomicznych w zakresie specjalności związanych z energetyką, ochroną środowiska, planowaniem przestrzennym czy administracją publiczną. Może stać się interesującą lekturą również dla jednostek samorządu terytorialnego, władz lokalnych, decydentów, inwestorów, mieszkańców terenów o korzystnych warunkach wiatrowych i uczestników rynku sektora energetyki wiatrowej.] z zapowiedzi
s. 137
Publikacja dostępna wyłącznie na terenie kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Cytuj jako: Graczyk, A. M. (2025). Ekologiczne efekty zewnętrzne funkcjonowania lądowych elektrowni wiatrowych w Polsce. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Nota copyright obowiązuje do 30 czerwca 2026. Od 1 lipca 2026 publikacja dostępna na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0).
Keywords: energetyka wiatrowa; elektrownie wiatrowe; ekologiczne efekty zewnętrzne; koszty zewnętrzne; dobra środowiskowe; odnawialne źródła energii; odbiór efektów zewnętrznych; wpływ na środowisko