Specjalne strefy ekonomiczne w Polsce. Od idei do praktyki gospodarczej - Hajduga, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2025)
[Monografia „Specjalne strefy ekonomiczne w Polsce. Od idei do praktyki gospodarczej” stanowi kompleksowe ujęcie rozwoju, funkcjonowania oraz transformacji specjalnych stref ekonomicznych (SSE) w Polsce na tle przemian społeczno-gospodarczych po 1989 r. Autor ukazuje, jak strefy – jako jedno z kluczowych narzędzi polityki regionalnej – przyczyniły się do ożywienia gospodarczego wybranych obszarów, przyciągania inwestycji, tworzenia miejsc pracy oraz dywersyfikacji lokalnych struktur przemysłowych. Publikacja łączy podejście teoretyczne z analizą empiryczną obejmującą lata 1997-2018, wykorzystując zarówno przegląd literatury i aktów prawnych, jak i badania własne oparte na metodach ilościowych, w tym wielowymiarowej analizie porównawczej. Czytelnik otrzymuje pogłębioną diagnozę efektów funkcjonowania SSE, ich zróżnicowania oraz czynników wpływających na atrakcyjność inwestycyjną poszczególnych regionów. Szczególne znaczenie w monografii ma omówienie reformy z 2018 r. i powstania Polskiej Strefy Inwestycji – nowego modelu wsparcia, który zastępuje tradycyjne SSE, rozszerzając ich instrumentarium na cały kraj. Autor przedstawia przesłanki i konsekwencje tej zmiany, porównując oba systemy oraz wskazując kierunki dalszego rozwoju polityki inwestycyjnej. To rzetelne i aktualne opracowanie stanowi cenne źródło wiedzy dla badaczy, praktyków gospodarczych, decydentów publicznych oraz wszystkich zainteresowanych mechanizmami wspierania inwestycji i rozwoju regionalnego w Polsce.] z zapowiedzi
s. 149
Publikacja dostępna wyłącznie na terenie kampusu Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Nota copyright obowiązuje do 30 czerwca 2026. Od 1 lipca 2026 publikacja dostępna na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0).
Cytuj jako: Hajduga; P. (2025). Specjalne strefy ekonomiczne w Polsce. Od idei do praktyki gospodarczej. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: specjalna strefa ekonomiczna; pomoc publiczna; metoda wzorca rozwoju; Polska Strefa Inwestycji