Społeczno-gospodarcze kontrasty Węgier i Luksemburga w Unii Europejskiej - Storozhuk, Valeriia; Komsta, Magdalena (Socio-Economic Divergences Between Hungary and Luxembourg within the European Union, 2025)
Węgry i Luksemburg to dwa państwa należące do Unii Europejskiej, których odmienne trajektorie rozwoju stanowią przykład wyraźnych kontrastów w obrębie zjednoczonej Europy. Głównym celem niniejszej pracy jest porównanie historycznych, instytucjonalnych i społeczno-gospodarczych uwarunkowań tych krajów oraz określenie czynników kształtujących ich zróżnicowaną pozycję w strukturze Unii Europejskiej. Badanie oparto na analizie porównawczej, wykorzystując dane statystyczne oraz materiały pochodzące ze źródeł międzynarodowych. Analiza objęła strukturę geograficzną, ustrojową, kontekst historyczny, sektorową strukturę PKB, politykę migracyjną oraz udział państw w organizacjach międzynarodowych. W wyniku analizy stwierdzono, że Luksemburg, pomimo niewielkich rozmiarów terytorialnych i demograficznych, zawdzięcza swoją silną pozycję wysokiemu poziomowi stabilności instytucjonalnej oraz rozwiniętemu sektorowi usług, zwłaszcza finansowych. Węgry natomiast, choć korzystają z funduszy unijnych, nadal borykają się z problemami systemowymi oraz odpływem ludności. Praca wskazuje, że członkostwo w Unii Europejskiej nie gwarantuje automatycznego wyrównania poziomu rozwoju, co podkreśla konieczność dalszego wzmacniania polityki spójności w odpowiedzi na utrzymujące się dysproporcje regionalne.
Cytuj jako: Storozhuk, V. i Komsta, M. (2025). Społeczno-gospodarcze kontrasty Węgier i Luksemburga w Unii Europejskiej. W: M. Stawicka (red.), Ekonomia (s. 110-122). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: kontrasty społeczno-gospodarcze; gospodarka Luksemburga i Węgier; Unia Europejska; zróżnicowanie gospodarcze; soco-economic contrast; economies of Luxembourg and Hungary; European Union; regional disparities