Holandia i Polska: porównanie rozwoju gospodarczego i kierunków modernizacji - Lysek, Patrycja (The Netherlands and Poland: a Comparison of Economic Development and Directions of Modernization, 2025)
Celem pracy jest identyfikacja i ocena czynników wpływających na zróżnicowany poziom rozwoju gospodarczego Polski i Holandii oraz wskazanie możliwych obszarów, w których Polska mogłaby czerpać z doświadczeń holenderskiego modelu rozwoju. Analiza uwzględnia dane historyczne, społeczne, gospodarcze i polityczne. Wykazała, że Holandia osiągnęła swój wysoki poziom rozwoju dzięki m.in. kolonialnej przeszłości, otwartości na handel zagraniczny oraz odkryciu i eksploatacji złóż gazu ziemnego. Polska natomiast, mimo późniejszego startu spowodowanego okresem komunizmu, dynamicznie nadrabia dystans, korzystając z integracji z UE, inwestycji zagranicznych oraz rozwoju infrastruktury. Wnioski wynikające z analizy wskazują, że Polska może czerpać z doświadczeń Holandii, zwłaszcza w zakresie zrównoważonego rozwoju i innowacyjności. Pokazują również problemy, z jakimi będzie się zmagać gospodarka Holandii.
Cytuj jako: Lysek, P. (2025). Holandia i Polska: porównanie rozwoju gospodarczego i kierunków modernizacji. W: M. Stawicka (red.), Ekonomia (s. 62-73). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: surowce naturalne; położenie geograficzne; infrastruktura cyfrowa; zrównoważony rozwój; innowacyjność; natural resources; geographical location; digital infrastructure; sustainable development; innovation