Haiti i Dominikana – przyczyny skrajnych dysproporcji społeczno-gospodarczychna jednej wyspie - Gwiaździński, Maciej; Chrapusta, Marcin (Haiti and the Dominican Republic – Causes of Extreme Socio-Economic Disparities on one Island, 2025)
Celem niniejszej pracy jest ukazanie przyczyn zróżnicowania w rozwoju społeczno-gospodarczym Haiti i Dominikany. Widoczny kontrast między państwami uwarunkowany jest wieloma czynnikami. W pracy wyodrębniono najważniejsze z nich, takie jak czynnik historyczny, który ukształtował grunt późniejszego rozwoju, zróżnicowanie w makrosektorach, zróżnicowanie eksportu i importu, a także stabilność polityczna czy napływ inwestycji zagranicznych. Pomimo podobieństwa w stopniu rozwoju gospodarczego w 1960 roku jedynie wschodnia część wyspy stała się przykładem dynamicznego rozwoju, napływu inwestycji zagranicznych, rozwoju turystyki, wysokiego poziomu życia i stabilności politycznej. Haiti natomiast boryka się z problemami takimi jak ubóstwo, niedobór inwestycji zagranicznych, katastrofy naturalne czy niestabilna sytuacja polityczna. W niniejszej pracy przedstawione zostały dywagacje na temat dysproporcji społeczno-gospodarczych. Wykorzystane metody badawcze to studium przypadków, dane statystyczne i analiza literatury.
Cytuj jako: Gwiaździński, M i Chrapusta, M. (2025). Haiti i Dominikana – przyczyny skrajnych dysproporcji społeczno-gospodarczych na jednej wyspie. W: M. Stawicka (red.), Ekonomia (s. 48-61). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: różnice; rozwój gospodarczy; dysproporcje; Haiti; Dominikana; differences; economic development; disparities; Dominican Republic