Możliwości wprowadzenia technologii blockchain w procesie zarządzania danymi medycznymi - Duchno, Amelia (Posibilities of Implementing Blockchain Technology in Medical Data Management, 2025)
Celem opracowania jest ocena możliwości zastosowania technologii blockchain w zarządzaniu danymi medycznymi w polskim systemie ochrony zdrowia. Badaniem objęto problem fragmentaryczności dokumentacji i trudności w jej wymianie między placówkami medycznymi. Zastosowano analizę literatury przedmiotu, metodę studium przypadku oraz badanie ankietowe wśród 126 pacjentów i 38 lekarzy. Wyniki przeprowadzonych badań wykazały m.in. brak interoperacyjności systemów, konieczność ręcznego przekazywania dokumentacji i częste powielanie badań. Respondenci wyrazili silne poparcie dla wdrożenia cyfrowego systemu. Technologia blockchain, dzięki transparentności, niezmienności danych i decentralizacji, może znacząco poprawić dostępność, bezpieczeństwo oraz jakość zarządzania informacją medyczną.
Cytuj jako: Duchno, A. (2025). Możliwości wprowadzenia technologii blockchain w procesie zarządzania danymi medycznymi. W: R. Brajer-Marczak, A. Marciszewska (red.), Procesy i projekty w doskonaleniu organizacji (s. 24-41). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: blockchain; dane medyczne; dokumentacja pacjenta; system ochrony zdrowia; medical data; medical records; healthcare system