Automatyzacja procesu personalnej konsultacji kolorystycznej za pomocą AI - Całus, Łucja (Automation of Personal Colour Analysis Consultations Using AI, 2025)
Celem opracowania jest zbadanie możliwości automatyzacji procesu personalnej konsultacji kolorystycznej przy wykorzystaniu sztucznej inteligencji, w oparciu o klasyczne koncepcje kolorystyczne, teorię czterech pór roku oraz jej rozszerzenia do 12 podtypów. Obiektem badań stał się proces personalnej analizy kolorystycznej (PCA) oraz jego potencjalna implementacja za pomocą algorytmów uczenia maszynowego i przetwarzania obrazu. W pracy zastosowano autorską metodę klasyfikacji typu urody, opartą na trójmodułowym systemie AI analizującym cechy hue, saturation i value. Najważniejsze wyniki badania wskazują, że zaproponowany model osiąga zadowalającą trafność klasyfikacji i wykazuje spójność z klasycznymi założeniami teorii kolorów. Wnioski z badania podkreślają potencjał wdrożenia tego typu rozwiązań w branży mody i stylizacji, w kontekście zarówno personalizacji doświadczeń użytkownika, jak i wspierania idei zrównoważonej konsumpcji.
Cytuj jako: Całus, Ł. (2025). Automatyzacja procesu personalnej konsultacji kolorystycznej za pomocą AI. W: R. Brajer-Marczak, A. Marciszewska (red.), Procesy i projekty w doskonaleniu organizacji (s. 11-23). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: personalna analiza kolorystyczna; sztuczna inteligencja; armocromia; klasyfikacja sezonowa; uczenie maszynowe; slow fashion; personal colour analysis process; artificial intelligence; seasonal classification; machine learning