Odbudowa obrony cywilnej jako elementu systemu administracji państwa - Orzech, Tomasz; Orzech, Nina (Rebuilding Civil Defence as the Element of the State Administration System, 2025)
Bezpieczeństwo i ochrona ludności to pojęcia złożone. W Polsce terminy te najczęściej odnoszą się do ratownictwa. Jednak żaden system ratowniczy nie zapewnia przetrwania mieszkańcom zagrożonych terenów. W razie wystąpienia zagrożeń o charakterze zbrojnym możliwości administracji są osłabione, w związku z czym podejmuje się działania mające na celu odtworzenie obrony cywilnej. W badaniach wykorzystano analizę literatury przedmiotu oraz aktów prawnych. Zastosowano metodę dedukcji, rozpoczynając badania od aktu prawnego przyjętego 5 grudnia 2024 r. Badania rozszerzono na obecnie obowiązujące normy, które powstały ponad trzydzieści lat temu. Analizę poszerzono o szczegółową analizę administrowania krajem i następnie uwypuklono aktualne problemy. W pracy przedstawiono bieżące trudności polskiej administracji w zakresie ochrony ludności. Zauważono, że możliwości przetrwania społeczeństwa w przypadku wystąpienia katastrof i klęsk żywiołowych mają wyłącznie siły zbrojne. Jakikolwiek konflikt zbrojny, a tym bardziej wojna, spowoduje, że wojsko będzie musiało zająć się bezpieczeństwem militarnym. Mobilizacji podlegać będzie również znacząca część gospodarki narodowej. Przeznaczenie znacznej części zasobów na cele militarne spowoduje, że ochrona ludności przyjmie postać wyłącznie iluzoryczną. Obrona cywilna, aby skuteczne wykonywać stawiane jej zadania, powinna być w pełni samodzielnym pionem administracji. W rozdziale zwrócono uwagę na konieczność ścisłej współpracy między Krajowym Systemem Ratowniczo-Gaśniczym a systemem tworzonej obrony cywilnej.
Administracja publiczna i polityki publiczne. Tom poświęcony pamięci Profesora Ryszarda Herbuta, s. 92-103
Keywords: bezpieczeństwo ludności; obrona cywilna; administracja; zarządzanie