The role of microplastic pollution in the modification of the physicochemical properties of arable soil and uptake of potential toxic elements by plants - Jadhav Bhakti (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2025)
Niniejszy cykl badań analizuje wpływ MP na losy i biodostępność metali ciężkich (HM) w układach gleba–roślina oraz na kondycję upraw. Na początku opracowano kompleksowy przegląd literatury dotyczący wpływu MP na fizjologię roślin, pobieranie metali, zachowanie pestycydów i interakcje z patogenami.
Keywords: mikroplastik; metale ciężkie; biodostępność; interakcje gleba-roślina; sałata (Lactuca sativa L.); sorpcja/desorpcja; skażenie gleby; bezpieczeństwo żywności