Reforma składki zdrowotnej w Polsce: analiza skutków dla przedsiębiorców i systemu ochrony zdrowia - Skrabalak, Weronika (Reform of Health Insurance Contributions in Poland: an Analysis of the Impact on Entrepreneurs and the Healthcare System, 2025)
Głównym celem artykułu jest analiza zmian w składce zdrowotnej dla przedsiębiorców w Polsce, które weszły w życie w 2025 roku i są zapowiadane na 2026 rok. Skupiono się na ewolucji regulacji, ich wpływie na decyzje przedsiębiorców dotyczące wyboru formy opodatkowania oraz długofalowych konsekwencjach dla systemu ochrony zdrowia. W artykule omówiono istotę składki zdrowotnej jako daniny publicznoprawnej opartej na zasadzie solidarności społecznej, a także zmiany w jej konstrukcji prawnej wprowadzone w ramach „Polskiego Ładu” i nowelizacji z 2024 roku. Analizie poddano wpływ obniżonej składki zdrowotnej na budżet Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ) oraz potencjalne konsekwencje dla finansowania świadczeń zdrowotnych. Dodatkowo w artykule porównano sytuację przedsiębiorców i pracowników etatowych w kontekście obciążeń składkowych, wskazując na potencjalne nierówności i ryzyko wypychania pracowników na samozatrudnienie. Wykorzystano takie metody badawcze, jak studia literaturowe, analiza aktów prawnych oraz wnioskowanie.
Cytuj jako: Skrabalak, W. (2025). Reforma składki zdrowotnej w Polsce: analiza skutków dla przedsiębiorców i systemu ochrony zdrowia. W: M. Biernacki i R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 124-136). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: badanie sprawozdań finansowych; istotność; afiliacja; podatek kastralny; transakcje łańcuchowe; składka zdrowotna; organizacje