Metodyka kalkulacji hodowli drobiu rzeźnego - Pietrzak, Oliwia (Methodology for Calculating the Breeding of Slaughter Poultry, 2025)
W ostatnich latach można zauważyć wzrost liczby ferm drobiu rzeźnego, w tym hodowli brojlerów. Powodem może być umocnienie się Polski jako jednego z największych eksporterów drobiu. Celem artykułu jest zbadanie, jakie koszty należy ponieść w trakcie jednego cyklu produkcyjnego tak, aby ułatwić podjęcie decyzji osobom zainteresowanym rozpoczęciem hodowli oraz uświadomić odbiorcom ostatecznym, co kryje się za ceną widoczną na półkach sklepowych. W artykule zastosowano metody badawcze: analizę literatury, studia aktów prawnych oraz własne obserwacje.
Cytuj jako: Pietrzak, O. (2025). Metodyka kalkulacji hodowli drobiu rzeźnego. W: M. Biernacki i R. Kowalak (red.), Rachunkowość (s. 115-123). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: badanie sprawozdań finansowych; istotność; afiliacja; podatek kastralny; transakcje łańcuchowe; składka zdrowotna; organizacje